Zbulohet vendi i saktë i origjinës së gureve te Stonehenge ose ndryshe te quajtur megalithiket “magjike”,ne Amesbury,qe ndodhet 250 kilometra larg nga tempulli misterioz Stonehenge dhe qe është ndoshta observatori astronomik me i vjetri në Evropë, objekt i Trashëgimisë Botërore që nga viti 1986.
Per here te pare rrethi i Stonehenge është ndërtuar 5000 vjet më parë me gur që erdhi nga jug perëndimi i Uellsit, qindra kilometra larg. Zbulimi është bërë nga gjeologët Robert Ixer i Universitetit Leicester dhe Richard Bevins i Muzeut Kombëtar të Uellsit,të cilët kanë identifikuar një vend pranë Pont Saeson, në Pembrokeshire, si burim me i saktë i disa prej gurëve të se njohurit Stonehenge.
Kjo është hera e parë që precizohet origjina e disa prej gurëve të përdorura për ndërtimin e Stonehenge,me këtë nivel saktësie. Zbulimi do të ndihmojë arkeologët për të përcaktuar rezultatin e një debati që vazhdon për disa kohë: në se gurët ishin nxjerrë dhe të transportuar nga njerëzit në kohët parahistorike, ose në se ato janë transportuar per ne Wiltshire nepermjet një akullnaje qindra e mijëra vjet më parë.
Hulumtimet e fundit kane treguar se blloqet e gurëve janë marrë nga faqet e shkembinjeve nga grupe njerzish të veçante shpirtërore dhe magjike dhe i trnsportonin 250 km,ku ndërtuesit e Stonehenge mendonin se ata sillnin diçka më shumë se se ata gure të thjeshtë.
Stonehenge (stone-gur i nxjerre nga shkembi, dhe henge- e cila rrjedh nga fjala qemer) është një vend neolitike i gjetura pranë Amesbury në Wiltshire, Angli, rreth 13 km në veri- në perëndim të Salisbury në fushën me të njëjtin emër. Ajo përbëhet nga një sërë gurësh të mëdhenj ne këmbë në forme rrethore te njohur si megaliths.
Stonehenge u shtuan në listën e UNESCO-s si Trashëgimi Botërore në vitin 1986. Gurët që përbëjnë strukturën janë të lidhur me një kuptim të veçantë për solsticin dhe pikat e ekuinoksit. Sejane keto forma te vecanta te ndertimit te saj,pse disa argumentojnë se Stonehenge përfaqëson një “observator të lashtë”, edhe pse rëndësia e përdorimit të tij për këtë qëllim është diskutuar dhe vazhdon te diskutohet edhe sot.